Marthje Nieuwenhuijs

 

Marthje zong als peuter al liedjes mee met alle neefjes, nichtjes, haar broertje en zus, achter de piano met hun oma. Op 6-jarige leeftijd is ze begonnen met pianoles. In haar jeugd heeft Marthje gezongen in een kerkkoor en een schoolband, op dansles gezeten en als zingende bediening in een restaurant gewerkt.

 

In 2004 is Marthje cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als muziekwetenschapper, specialisatie etnomusicologie. Daarna heeft ze uiteenlopende klussen gedaan, van assistent-manager van Rietkwintet Calefax tot freelance percussionist. Lesgeven aan kinderen vond zij echter het allermooiste, en daarom begon ze in 2010 te werken als vakdocent muziek op een basisschool in Amsterdam. Gelijktijdig startte ze de deeltijd opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium van Utrecht, die ze in 2013 heeft afgerond.  

 

Sindsdien werkt Marthje als zzp'er vakdocent muziek en uitvoerend musicus. Zo geeft ze bij het Groninger Kinder- en Jeugdkoor leiding aan de jongste koorgroepen: het stap-in-koor (4 t/m 7 jaar) en het kinderkoor (8 t/m 14 jaar). Ze is percussioniste bij braziliaans ensemble Um À Zero, waar ze marimba en slagwerk speelt. Vele arrangementen van dat ensemble komen van haar hand. Daarnaast doet ze allerlei klussen, variërend van het muzikaal leiden van een koorkamp en het geven van stemvorming aan gemengde koren, tot voor de klas staan op basisscholen en een gitaarcursus verzorgen voor groepsdocenten.